Passend en uitdagend onderwijs
Passend onderwijs is bij ons altijd het uitgangspunt. Al meer dan vijftig jaar zijn kinderen die extra zorg en begeleiding nodig hebben bij ons aan het goede adres. De meeste kinderen op De Brug hebben een moeilijke periode achter de rug op hun vorige school. Bijna altijd is er sprake van problemen bij het leren. Concentratieproblemen of een gedragsstoornis kunnen hierbij een rol spelen. Ook komt het voor dat kinderen getraumatiseerd zijn en om die reden op een reguliere school niet tot hun recht komen.
‘Mijn dochter had de diagnose PDD-NOS. Op het regulier onderwijs kon ze niet meekomen. Ze dacht dat ze dom was. Wij eigenlijk ook. Op De Brug hebben we gemerkt dat je plezier kunt hebben als je leert.’ – een ouder
Toelating tot onze school is alleen mogelijk als de Commissie Toewijzen Toelaatbaarheid (CTT) hiervoor haar akkoord gegeven heeft. Deze commissie beoordeelt of een kind aangewezen is op een plaatsing binnen het Speciaal Basis Onderwijs of Speciaal Onderwijs. Hierop hebben wij als school verder geen invloed. Zodra een kind bij ons op school zit, hebben wij dat wel: als we zien dat een kind niet groeit en schittert zoals wij dat willen, zoeken we een plek voor hem of haar die nog beter past.
Wanneer het over passend onderwijs gaat, komen er veel termen en afkortingen ter sprake. Hieronder worden de belangrijkste termen en afkortingen uitgelegd.
Passend onderwijs
Kinderen volgen regulier onderwijs als dat kan en speciaal onderwijs als dat nodig is. Dat is het uitgangspunt van passend onderwijs wat per 1 augustus 2014 is ingevoerd. Waar het kan is de speciale leeromgeving van het speciaal (basis)onderwijs zoveel mogelijk naar het reguliere onderwijs verplaatst. Het doel is dat kinderen zoveel mogelijk in hun eigen buurt naar school gaan en dat er wordt bezuinigd op de kosten. Waar dat niet mogelijk is, wordt er een oplossing gevonden om het kind op een andere school passend onderwijs te bieden.
Arrangementen
Er zijn geen rugzakjes meer. In plaats daarvan wordt er een arrangement op maat gemaakt. Het beschikbare geld wordt gerichter ingezet op de specifieke ondersteuningsvraag van het kind. Het schoolbestuur is verplicht deze extra ondersteuning te bieden. Dit gaat in samenspraak met ouders. Scholen werken ook meer samen, zodat kennis en expertise worden gedeeld.
Samenwerkingsverband (SVW)
Alle basisscholen, inclusief het speciaal (basis)onderwijs, maken deel uit van een samenwerkingsverband (SWV). Ons regionale SWV hoort bij regio 23-05 en is weer onderverdeeld in zes deelregio’s. Ze ondersteunt via deze deelregio’s de scholen bij de invoering van passend onderwijs. Het SWV is verantwoordelijk voor de bekostiging van de ondersteuning en de verdeling van de middelen. Met beperktere financiële middelen streeft het SWV ernaar om de onderwijsondersteuning zo goed mogelijk te regelen. Leerkrachten, schooldirectie en schoolbestuur leggen verantwoordelijkheid af aan het SWV. Daarbij wordt vooral op drie zaken gelet:
1. Krijgt het kind onderwijs op de beste plek
2. Wordt het geld daadwerkelijk aan de ondersteuning van het kind besteed
3. Verloopt het proces goed en zijn er geen wachtlijsten of thuiszitters
Zorgplicht
Ouders kiezen zelf bij welke school ze hun kind aanmelden. Scholen informeren ouders over de ondersteuningsmogelijkheden die zij kunnen bieden. Als het kind ondanks de extra ondersteuning niet op een school past dan hoeft de school het kind geen plek op de eigen school aan te bieden. De school heeft geen plaatsingsplicht. De school heeft wel een zorgplicht. Het schoolbestuur heeft namelijk de verantwoordelijkheid om binnen of buiten het SVW een andere school voor het kind te vinden. Ouders kunnen hun kind dus niet altijd overal plaatsen, maar scholen kunnen die kinderen ook niet van het kastje naar de muur sturen.
Toelaatbaarheidsverklaring (TLV)
De toelaatbaarheidsverklaring (TLV) is een besluit van het samenwerkingsverband (SWV) dat aangeeft of een kind wel of niet kan worden toegelaten tot het speciaal (basis)onderwijs. Het afgeven van een TLV gebeurt op basis van hetzelfde indiceringsinstrument. Dit betekent dat het onderzoek wat voorafgaat aan de mogelijke afgifte van een TLV op alle scholen binnen het SWV op dezelfde verantwoorde manier plaatsvindt. Het groeidossier hoort hier ook bij. Samen met ouders wordt in kaart gebracht welke onderwijsleersituatie het beste is voor uw kind en of uw kind in aanmerking komt voor een TLV.