Werkwijze
Wanneer een school zich handelingsverlegen voelt in de begeleiding van een leerling en het is onvoldoende duidelijk wat een passende onderwijssetting is voor het kind, dan kan de school contact opnemen met de Overbrugging. De betrokken orthopedagoog vormt een eerste beeld van de vragen van de school en/of ouders en kijkt of een plaatsing op de Overbrugging een passende mogelijkheid kan zijn.
Als er wordt gekozen voor een traject in de Overbrugging, volgt een intake. Hierbij zijn alle betrokkenen (ouders, school en eventueel betrokken hulpverlening of de contactpersoon van het SWT of CJG) aanwezig. Tijdens de intake kijken we samen naar de vragen die er zijn voor de Overbrugging. Er wordt verkend wat de Overbrugging zou kunnen betekenen om deze vragen te beantwoorden. Wanneer alle partijen van mening zijn dat de Overbrugging de passend plek is, wordt een handelingsplan met doelen opgesteld, die ouders en school voor akkoord tekenen. Vervolgens wordt het aanmeldformulier door ouders ingevuld.
Klik hier voor het aanmeldformulier
Klik hier voor bijlage 1 van het aanmeldformulier
Vervolgens start de leerling in de Overbrugging. De school blijft verantwoordelijk voor de leerling en levert schoolwerk aan. De onderwijsbehoeften van de leerling worden verder in kaart gebracht tijdens de eerste observatieperiode. Hierbij kan ook een beroep gedaan worden op meekijken vanuit de fysiotherapie en of logopedie die binnen de Brug aanwezig is.
Na ongeveer vier/vijf weken worden de doelen geëvalueerd in een tussenevaluatie waarbij de betrokkenen weer aanwezig zijn. Tijdens deze evaluatie wordt ook gesproken over wat het perspectief voor vervolg in het onderwijs wordt en worden vervolgafspraken gemaakt. In de negende week volgt de eindevaluatie. De leerling gaat daarna weer integreren op zijn school of maakt een overstap naar een andere basisschool of naar een school voor Speciaal onderwijs (SO) of Speciaal basisonderwijs (SBO). Voor het S(B)O is een toelaatbaarheidsverklaring nodig die door de school aangevraagd kan worden via de Commissie Toetsing Toelaatbaarheid (de CTT).
Voor de school van herkomst
Wanneer een kind op De Overbrugging komt, blijft de school van herkomst verantwoordelijk. Het kind blijft ingeschreven op deze school.
De school is aanwezig bij de intake, tussenevaluatie en eindevaluatie. De school maakt het verslag van deze gesprekken.
School levert schoolwerk voor de dinsdag, woensdag en donderdag.
Wanneer het kind op maandag en vrijdag op zijn eigen school is, is er wekelijks een overdracht tussen de Overbrugging en de eigen school. Wanneer het kind niet meer naar school kan, gaat school in overleg met ouders om samen een passende oplossing te vinden voor de maandag en vrijdag.
Wanneer de school is aangesloten bij Vivente zijn er geen kosten verbonden aan een plaatsing op de Overbrugging. Is de school niet aangesloten bij Vivente, dan wordt er een factuur gestuurd.
Voor de ouders
Ouders zijn aanwezig bij de intake, tussenevaluatie en eindevaluatie.
Ouders ondertekenen en staan achter het plan van aanpak.
Ouders geven toestemming om met betrokken hulpverlening contact te leggen als de hulp te maken heeft met het afgesproken traject of nodigen hulpverlening uit voor de gesprekken.
Contact met De Overbrugging
We zijn te bereiken: 06-13407121 (Petra van Gaalen, orthopedagoog Overbrugging) of op 038-4212419 (SBO De Brug)
De Overbrugging is gevestigd in SBO De Brug aan de Ruiterlaan 14, te Zwolle.